Interview Theatraal I & II - Frea Lenger

Updated: Jul 30


Frea Lenger, Kunstambassadeur van haar eigen werk ‘THEATRAAL I ’ dat in de nieuwe bibliotheek in Haven hangt.



Het gebouw Corrosia in Haven was van de woningbouwvereniging de Groene Stad (tegenwoordig de Alliantie). Vanaf het begin waren er veel functies in het gebouw, ook Kunstzaken huisde erin. In het jaar 2000 wilde het personeel van Corrosia in de ruimte boven de trap een kunstwerk plaatsen. Ze waren bekend met mijn perspex werk. Het voorstel aan de toenmalige directeur Jan de Vletter was dat ik daar een werk voor zou bedenken.

Een binnenhuisarchitecte werd benaderd om een nieuw plan te maken voor de entree en de ruimte om het theater heen. De bekleding van de trap werd paars en de stoelen in het theater oranje en paarse tinten. Het werk werd in de vide geplaatst, een mobiel aan een buis van zes meter en vier panelen van drie meter, twee hoofden en twee smalle gezichten. De titel is THEATRAAL, geïnspireerd op het theater.



Van de negatieven restplaten is THEATRAAL II gemaakt, en staat op de Rotonde en fungeert als wegwijzer naar het theater.




In 2016/17 werd besloten het gebouw Corrosia te moderniseren. Het kunstwerk boven de trap werd zonder mijn medeweten verwijderd. Ik had aangegeven dat ik bij de verwijdering betrokken wilde zijn omdat de panelen op een speciale manier aan elkaar bevestigd waren. Door een interview met mij bij Omroep Flevoland kwamen we erachter dat het kunstwerk verdwenen was en niemand wist waar het gebleven was.

Omroep Flevoland heeft alles op alles gezet om het kunstwerk boven tafel te krijgen. Uiteindelijk is het gevonden in Hilversum, in de kelder van de Alliantie, één paneel was flink beschadigd. Dat heb ik opnieuw moeten maken. De plaats boven de trap kon niet meer omdat een deel van het plafond er dan weer uit moest. De binnenhuisarchitecte wilde het in de exporuimte laten hangen, zodat het goed zichtbaar was als je moest wachten bij het theater. De directeur van het theater had daar echter bezwaar tegen.


Uiteindelijk werd In de bibliotheek een mooie plek gevonden, in de hoge vide. De ophangkabels werden over het dak heen geleid. Het gebiedskantoor op de 1ste verdieping heeft nu een mooi zicht op het kunstwerk en ook van buitenaf is het te bewonderen. Na veel problemen is het toch nog goed gekomen en hangt het nu op een mooie plek, met mooi licht.


In samenwerking met Almere Deze Week werd dit interview ook gepubliceerd in de editie van 18 september 2019.