Overlijdensbericht


Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat op 2 februari jl. Petra Dirkmaat is overleden. Zij was Kunstambassadeur van de ‘Marbles’, van kunstenaar Daan Roosegaarde, op het C. van Eesterenplein. Ze meldde zich in september 2019 aan gedurende onze pilot-periode.


Im Memorium door Regina van Oorschot:


Almere maart 2021 In Memoriam Petra Dirkmaat. 30-11-1979 – 02-02-2021

Almere heeft een verlies te verwerken. Petra en ik deelden eenzelfde passie; het organiseren van evenementen in onze stad en de haat-liefde verhouding en de betrokkenheid die we voor onze stad voelen. Het gaf ons redenen tot ontmoeting en dan bespraken we samen wat ons bezig hield en hadden het gezellig samen.

Zo heeft ze onder andere in 2015 een creamarkt georganiseerd waar bewoners van de Bouwmeesterbuurt hun creativiteit konden laten zien. Buurtbewoners verbinden. Op het C. van Eesterenplein heeft zij het kunstwerk The Marbles van Daan Roosengaarde omarmd. Zij is daar Kunstambassadeur voor geworden om een oogje in het zeil te houden en het kunstwerk te promoten, echt iets voor haar. In de artikelen van De Kunstambassadeurs staat op 13 november 2019 een mooi interview over het kunstwerk en Petra. Ze was zo betrokken bij het kunstwerk dat zij zelf een opvolger heeft gevonden. Kunstambassadeur Thomas Besuijen. Voor haar betrokkenheid in deze buurt heeft ze in 2016 de Buitengewone Buitenaar-prijs ontvangen.

“We’re all mad here” *

Zij kon zich druk maken om bijna alles wat haar stad betrof. Zo was ze zeer betrokken bij het beleid van de gemeente over de sociale woningbouw. Petra woonde zelf in een kleine woning en betrok haar situatie in het gevecht tegen het beleid. Ze wilde zo graag naar een grotere woning in een andere woonomgeving. Haar gevecht tegen het beleid was niet alleen haar eigen betrokkenheid maar zij ging het gevecht aan voor alle Almeerders in eenzelfde situatie. Daarom was ze vaak te vinden op donderdagavond tijdens de politieke markt in het Stadhuis om mensen aan te spreken en om haar strijd te delen. Via diverse kanalen liet ze haar stem en mening horen. Bij Omroep Flevoland was ze panellid bij het programma “Dwars op de Week” waar ze haar mening en zorg liet horen over de maatregelen in verband met het coronavirus, te horen via de website op 22 mei 2020. Ook dat het misschien wel verstandig was om te stoppen met de Floriade omdat er nog geen evenementen waren gepland, tja die passie hè. Bij Corossia in Haven was ze curator voor Team Franc in 2019 waar ze een kunstwerk mocht uitkiezen voor de komende expositie, en passant gaf ze daar op verzoek een rondleiding bij, geen regel maar wel leuk. Haar gekozen kunstwerk was ‘Plant met vlekjes’, met weer die link naar de natuur. Ze liet een Prieelberk planten in het Luierpark. (Dat lijkt me trouwens een mooie herdenkingsplek). Ze was bestuurslid bij International Almere voor het onderdeel Evenementen, natuurlijk. Ze collecteerde voor het Reumafonds en was een vaste gast bij Café op 2. Bij Café op 2 had ze een rol in de Pubquiz en die won ze nogal eens. En natuurlijk was ze aanwezig wanneer haar vader daar in de Budding Blues Band speelde. Petra was zeer muzikaal en speelde piano. Ze had nog allerlei plannen met muziek maar het mocht er helaas niet meer van komen. Ze ging graag naar evenementen zoals Elfia en Castle Fest.

“In the sanctum fantasy reality struggles to survive. Inside our reality fantasies are born” *

Ze heeft natuurlijk nog heel veel meer gedaan en laat ze haar sporen achter. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Dat Petra veel voor de stad heeft betekend blijkt wel uit het feit dat ze op 9 december 2020 van de Gemeente Almere van burgemeester Franc Weerwind de Erepenning van de stad Almere mocht ontvangen.

“Nothing is sacred only Nature” *

In het begin van 2020 hoorde Petra dat ze ernstig ziek was. Er was acute leukemie geconstateerd. Het begin van het einde. Ze heeft veel updates over het verloop met een ieder gedeeld, ook via social media. Haar bevlogenheid was niet alleen gericht op mensen maar zeker ook op de natuur. Duurzaamheid stond hoog in haar vaandel. Ze was zeer gekant tegen verspilling. Tijdens haar ziekbed heeft ze nog veel gedaan om spullen weg te geven. Ze zette van alles op Facebook en mensen konden dan via bezoekadressen de spullen ophalen. Ze wilde op het laatst geen bezoek meer ontvangen, ze was te zwak geworden. Ze heeft met haar spullen nog veel mensen blij gemaakt. Ook ik kreeg van haar onverwacht een cadeau, een kostuum, hoe toepasselijk. Een mooie en dierbare herinnering. Ze heeft nog veel zelf voorbereid tijdens haar laatste tijd in haar stad Almere. Haar ambassadeurschap bij de Kunstambassadeurs een vervolg gegeven, haar Facebookpagina bijgewerkt, haar uitvaart geregeld. Haar liefde voor de natuur komt ook terug bij haar uitvaart en in de envelop van haar rouwkaart. De kaart zit vol met bloemenzaadjes die je kunt zaaien. Zo leeft ze toch nog even voort, als een prachtig bloem, die zij zelf ook was.

Zij stond bekend als een verbinder, iemand die zich echt inzette voor de stad, voor rood, groen en blauw. En dat gaat gemist worden. Ze durfde zich uit te spreken en kritisch te zijn en dat werd niet altijd gewaardeerd. Maar zij deed het toch maar. En dát werd wel gewaardeerd, dat zie je aan de vele berichten die er rondgaan na haar overlijden. Enkele kernwoorden die voorbij komen: sociaal bewogen, vechtend voor een betere wereld, moedige vrouw, een mooi voorbeeld, dankbaar dat ik je heb gekend, onbaatzuchtig, wijs en soms een wijsneus, diepe indruk achterlatend. Dát was Petra. Rust zacht lieve vriendin, Almere mist je.

“Only the wind knows where it will carry our dandelion souls” - A.R.Asher *

Regina van Oorschot Kunstambassadeur Arboretum en Gedichtenroute Evenaar


* Favoriete uitspraken van Petra