Interview Maia Stassen - EOS

Updated: Jan 4De Kunstambassadeurs vertellen over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte van Almere. Aan het woord is Maia Stassen-Stutterheim, Kunstambassadeur van het beeld ‘EOS’ van kunstenaar David Vandekop, aan de Pampushavenweg in Muziekwijk.

“David Vandekop (1937-1994) was onder andere een leerling van Carel Visser, hij maakte aanvankelijk stalen, constructivistische beelden. Later maakte hij keramiek, kleurrijke beelden uit meerdere delen die na het bakken samengevoegd werden.


EOS is een beeld waarvan de naam de betekenis verklaart. Er omheen lopend zie je niet meteen wat het voorstelt, vorm en textuur zijn niet op het eerste gezicht duidelijk. Beter kijkend zie je paarden voor een wagen die uit de grond lijken op te stijgen en een vrouw, een ruiter die de paarden ment. Als je iets weet van de Griekse mythologie en z'n fantastische verhalen komt het beeld bij je op van de godin van de dageraad, Aurora of Eos.Ik vind het knap hoe de kunstenaar dat laat zien. We kennen allemaal dat moment van de nacht dat de diepe duisternis nauwelijks merkbaar oplost en je weer omtrekken begint te zien, eerst nog vaag omlijnd, dan steeds helderder. Je ziet een onstuitbare drang: die wagen en die paarden zijn niet tegen te houden.


Het onderwerp is typisch voor Vandekop, hij was gefascineerd door paarden en mythologie. Hij heeft de onthulling niet meer meegemaakt, kort daarvoor was hij overleden tijdens een rit op zijn paard, het dier was teruggekomen met het lichaam op zijn rug.


De rijen bomen in het plantsoen achter EOS lopen als zonnestralen uit en vormen zo een uitbreiding van het beeld, tekenend voor de zorgvuldigheid waarmee kunst in Almere geplaatst werd.Wat mijzelf betreft: al jong hield ik erg van de verhalen uit de Griekse mythologie die al duizenden jaren mensen blijven boeien omdat ze over tijdloze zaken vertelle

Bovendien is beeldende kunst belangrijk voor mij, ik heb jarenlang mede tentoonstellingen gemaakt in het Provinciehuis en in het Stadhuis van Lelystad en ik ben vaak gaan kijken als er weer een beeld in Almere geplaatst werd. Sinds ik in Almere woon kan ik er dagelijks van genieten.”